Buiten in beweging

Van sterkere spieren tot een betere stemming: waarom je vaker buiten moet bewegen.

Dat bewegen goed voor je is weten we al heel lang. Dat bewegen in de buitenlucht goed voor je is, is ook al langere tijd bekend. Buiten in beweging zijn is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar brengt ook een aantal voordelen met zich mee voor de mentale gezondheid. Ondanks de gezondheidsvoordelen van buiten sporten zit een groot deel van de mensen langdurig binnen achter een bureau of scherm.

Ondanks dat het tijdens een werkdag moeilijk is om even naar buiten te lopen is dit wel belangrijk. Niet alleen omdat langdurig zitten nadelige gevolgen kan hebben voor de gezondheid, maar ook omdat buiten zijn een positief effect heeft op de mentale gezondheid.

Fysieke gezondheid

Het is algemeen bekend dat beweging goed is voor je gezondheid. Regelmatig bewegen helpt je om een gezond en fit lichaam te houden. Zo kan regelmatig bewegen helpen om op gewicht te blijven. Verlaagt regelmatig bewegen de bloeddruk en houdt het je hart en bloedvaten gezond. Daarnaast houdt regelmatig bewegen de spieren in een goede staat. De doorbloeding door de armen en benen wordt op gang gehouden. Hierdoor wordt de algemene vitaliteit gehandhaafd en bij intensieve inspanning zelfs verbeterd.

Niet alleen door de beweging ontstaan er gezondheidsvoordelen wanneer iemand buiten actief bezig is. Het is belangrijk voor eenieder om bloot gesteld te worden aan natuurlijk zonlicht. Door blootstelling aan natuurlijk zonlicht maakt ons lichaam vitamine D aan. Een belangrijke vitamine voor onze botten en spieren. Vitamine D houdt de botten en spieren sterk en gezond. Niet alleen zorgt vitamine D voor sterke botten en spieren, maar het speelt ook een belangrijke rol binnen de stofwisseling. Tot slot versterkt vitamine D en immuunsysteem.

Naast al deze gezondheidsvoordelen biedt de buitenlucht ook een groot voordeel. Omdat de buitenlucht aanzienlijk schoner is dan de lucht binnen helpt buitenlucht de longen te versterken. Door de betere kwaliteit lucht wordt de zuurstoftoevoer naar de longen verbeterd. Buiten zijn kan daardoor helpen tegen verschillende allergieën en bij astmatische klachten.

Mentale gezondheid

Buiten zijn en bewegen heeft niet alleen voordelen voor de fysieke gezondheid. Op mentaal vlak zorgt buiten bewegen voor een aantal voordelen. Zo helpt het bewegen in de buitenlucht bij het verminderen van stress, helpt het een depressie te voorkomen en verbetert het de stemming.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat buiten in de natuur zijn zorgt voor een vermindering in stresshormonen. Hormonen als cortisol en adrenaline zakken wanneer je buiten in de natuur bent. Bovendien zorgt beweging ervoor de je endorfine aanmaakt. Endorfine, dat ook wel bekend staat als ‘geluk hormoon’, geeft een opgewerkt en energiek gevoel. De onder hardlopers bekende ‘runners high’ wordt veroorzaakt door endorfine.

Ten slotte kan in de buitenlucht bewegen helpen bij het verbeteren van de stemming. Een wandeling in de buitenlucht kan bijvoorbeeld zorgen voor een gevoel van rust en ontspanning.

Conclusie

Buiten zijn en bewegen heeft een groot aantal voordelen voor de fysieke en mentale gezondheid. Wanneer je regelmatig beweegt in de buitenlucht zul je vanzelf de voordelen gaan ervaren. Wanneer je buiten gaat bewegen, zorg dan dat dit past bij jou. Stel haalbare doelen en gun het jezelf om trots te zijn op wat je hebt bereikt. Ook kleine wandelingen kunnen al een groot verschil maken, begin maar eens met een ommetje van 10 minuten in de lunchpauze.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

60 dagen retourgarantie!

Eenvoudig retourneren

Standaard 2 jaar garantie!

Op alle producten

Meer dan 30 jaar ervaring!

Onze specialisten helpen u graag

5% korting op je volgende bestelling!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct je kortingscode!

Het inschrijven is niet gelukt! Probeer het nogmaals
Je inschrijving is gelukt!

Wij hebben, net als jij, een hekel aan spam en verkopen je gegevens nooit door aan derden. Lees hier onze privacy policy

Dagen
Uren
Minuten
Seconden
Helaas! Black Friday 2023 zit erop! Houd onze social media in de gaten voor laatste updates en acties!

Claim nog snel jouw Black Friday korting voor het te laat is! Gebruik voor 5% korting op alles* de kortingscode:

BFMARATHON5

*De kortingscode is alleen geldig op producten die nog niet in de aanbieding zijn en tot en met 28 november 2023!