Fysiotherapie

De kracht van yoga als aanvulling op fysiotherapie

Yoga is een eeuwenoude manier van trainen die steeds populairder wordt. Waar yoga vroeger vooral geassocieerd werd met het verre oosten, schieten de yoga studio’s vandaag de dag als paddenstoelen uit de grond. Niet zo gek ook natuurlijk, want yoga werkt ontspannend en dus stress verlagend. Niet alleen voor thuis en in een yoga studio heeft dit voordelen. Veel fysiotherapeutisch klachten  kunnen verbeterd worden aan de hand van yoga. Oefeningen gebaseerd op yoga mogen dan ook zeker niet meer ontbreken in het behandelpatroon van een fysiotherapeut.

Maar waarom is yoga zo goed voor je lichaam? En waarom is deze manier van trainen zo effectief voor fysiotherapeuten? Allereerst helpt yoga bij het verbeteren van de flexibiliteit en mobiliteit van het lichaam. Veel fysiotherapeutische behandelingen richten zich op het herstellen van de bewegingsvrijheid van specifieke gewrichten en spieren. De aard van de training bij yoga is gericht op het verbeteren van de bewegingsvrijheid. Dit gebeurt door het uitvoeren van verschillende houdingen en stretchoefeningen. Deze manier van bewegen kan een positief effect hebben op het herstel waardoor de patiënt snellen weer zijn dagelijkse activiteiten kan voortzetten.

De voordelen in de fysiotherapie

Ten tweede kan yoga bijdragen aan het verminderen van pijn en het verbeteren van de algemene gezondheid. Patiënten die lijden aan chronische pijn kunnen baat hebben bij yoga-oefeningen die zich richten op het ontspannen van de spieren en het verminderen van spanning in het lichaam. Yoga kan ook helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie en het versterken van het immuunsysteem, wat bijdraagt aan een sneller herstel.

Daarnaast kan yoga ook helpen bij het verbeteren van de houding en het voorkomen van blessures. Veel fysiotherapeutische behandelingen richten zich op het herstellen van schade die al is opgetreden. Yoga kan daarentegen helpen bij het voorkomen van blessures door de patiënt te leren hoe hij of zij zijn of haar lichaam op de juiste manier kan gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het uitvoeren van specifieke houdingen die gericht zijn op het versterken van de spieren die nodig zijn voor een goede houding.

Ten slotte kan yoga helpen bij het verminderen van stress en angstgevoelens. Veel patiënten die fysiotherapeutische behandelingen ondergaan, ervaren veel stress en angst als gevolg van hun aandoening. Yoga-oefeningen die zich richten op ademhalingstechnieken en meditatie kunnen helpen bij het verminderen van deze gevoelens. Dit kan bijdragen aan een betere algehele gezondheid en een sneller herstelproces.

Samengevat

Al met al kan yoga dus een waardevolle aanvulling zijn op fysiotherapeutische behandelingen. Het kan helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit, mobiliteit, pijnvermindering en houding van het lichaam. Bovendien kan yoga bijdragen aan het voorkomen van blessures en het verminderen van stress en angstgevoelens. Dit kan allemaal bijdragen aan een sneller herstelproces en een betere algehele gezondheid van de patiënt.

Als je geïnteresseerd bent in het proberen van yoga als aanvulling op jouw fysiotherapeutische behandeling, is het belangrijk om dit te bespreken met jouw fysiotherapeut voordat je begint. Hij of zij kan je helpen bij het identificeren van specifieke yoga-oefeningen die geschikt zijn voor jouw aandoening en je ook adviseren over de juiste manier om ze uit te voeren.

Voor de patiënt

Er zijn veel verschillende vormen van yoga beschikbaar, dus het is belangrijk om te kiezen voor een stijl die het beste past bij jouw specifieke behoeften en doelen. Hatha yoga is bijvoorbeeld een zachtere vorm van yoga die zich richt op het uitvoeren van verschillende houdingen en het verbeteren van de ademhaling. Vinyasa yoga daarentegen is een meer dynamische vorm van yoga die zich richt op het verbinden van ademhaling en beweging.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat yoga een aanvulling is op fysiotherapeutische behandelingen en geen vervanging ervan. Het is belangrijk om jouw reguliere behandelingen te blijven volgen en jouw fysiotherapeut op de hoogte te houden van eventuele veranderingen in jouw conditie.

In conclusie, yoga kan een waardevolle aanvulling zijn op fysiotherapeutische behandelingen. Het kan helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit, mobiliteit en houding van het lichaam, het verminderen van pijn en stress, en het voorkomen van blessures. Als je geïnteresseerd bent in het proberen van yoga als aanvulling op jouw fysiotherapeutische behandeling, bespreek dit dan met jouw fysiotherapeut en kies een stijl die het beste past bij jouw specifieke behoeften en doelen.

Al onze yoga artikelen bekijken? Klik hier voor ons volledige assortiment

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

60 dagen retourgarantie!

Eenvoudig retourneren

Standaard 2 jaar garantie!

Op alle producten

Meer dan 30 jaar ervaring!

Onze specialisten helpen u graag

5% korting op je volgende bestelling!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct je kortingscode!

Het inschrijven is niet gelukt! Probeer het nogmaals
Je inschrijving is gelukt!

Wij hebben, net als jij, een hekel aan spam en verkopen je gegevens nooit door aan derden. Lees hier onze privacy policy

Dagen
Uren
Minuten
Seconden
Helaas! Black Friday 2023 zit erop! Houd onze social media in de gaten voor laatste updates en acties!

Claim nog snel jouw Black Friday korting voor het te laat is! Gebruik voor 5% korting op alles* de kortingscode:

BFMARATHON5

*De kortingscode is alleen geldig op producten die nog niet in de aanbieding zijn en tot en met 28 november 2023!